maanantai 3. huhtikuuta 2017

Espanjalainen ravintola- ja syömiskulttuuri.

Kaksi viikkoa takana täällä ja ihaillen olen seurannut paikallista ravintola- ja ruokakulttuuria. Ajattelin teille siis hieman kertoa miten ihmiset täällä ruokailevat.

Aamulla ei täällä ole tapana syödä oikeastaan mitään. Jotkut vetävät naamariinsa kahvin ja jonkin makean croisantin mutta Suomen tapaista "aamiainen on päivän tärkein ateria"-meininkiä ei täällä ole. Tosin isolla osalla väestöä työt alkavatkin paljon Suomea myöhempään, kymmenen-yhdentoista aikaan.

Lounas syödään klo 13-16 välillä ja se vedetään ravintoloissa yleensä ns. "pitkän kaavan kautta" eli edulliset kolmen ruokalajin ravintolamenuut eivät ole täällä harvinaisia. Halvimpia menuja saa noin kympillä ja yksittäisiä ruoka-annoksia jopa vain muutamalla eurolla. Sitten pitäisikin olla syömättä sinne klo 21-24 saakka jolloin nautitaan illallinen. Toki jos välissä sattuu nälättämään niin kaupungin lukuisat tapaksia tarjoavat ravintolat ja kahvilat palvelevat ja hintaa ei taaskaan kerry muutamaa euroa enempää.

Illalla sitä aluksi katsoi lähes suu auki kun lähti omiin tottumuksiin myöhään syömään esimerkiksi klo 22 ja sattui törmäämään ravintolassa vielä isoihin lapsiperheisiin josta nuorimmat vielä vaippaiässä. Suomessahan nuo olisivat jo nukkumassa mutta täällä koko perhe syö yhdessä. Lapsien myös annetaan olla lapsia eikä pientä meteliä hyssytellä heti pois. Silti ruokailut sujuvat pääosin rauhallisesti kun ympärillä kuuluu muutenkin aikuisten hyväntuulinen ja äänekäs keskustelu. Kulttuurieroja nämäkin, Suomessa kun ravintolassa ei välttämättä uskalla edes yskähtää ettei vaan tule häirinneeksi kenenkään rauhaa...

Ravintoloita on moneen makuun ja moneen tasoon. Itse löysimme hotellimme läheisyydestä Classual-nimisen ravintolan jonka hinta-laatu-suhde on enemmän kuin kohdallaan. Tarjoilijoilla ei montaa kertaa mennyt ennen kuin tunnistivat jo ovelta ja iloiset tervehdykset heitetään jo heti ovesta sisään astuessa. Myös välillä saamme iloisia yllätyksiä kuten esimerkiksi talon viinin hinnalla viinikellarista vähän laadukkaamman pullon. Tälläiset pienet teot kannustavat käymään samoissa paikoissa ja asiakkaat ovat tyytyväisiä. Saisivat ottaa Suomessa mallia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti