maanantai 10. huhtikuuta 2017

Espanjan hintataso

Ennen kuin reissuni Espanjaan alkoi niin yksi kuumeisimmista mielenkiinnon kohteista oli paikallinen hintataso. Tässä tekstissä ajattelinkin siis hieman kertoa omia kokemuksiani aiheesta. Huomioon on otettava että en majaile turistialueella tai vastaavalla jotka ovst usein hinnakkaampia paikkoja vaan Espanjan sisämaassa olevassa kaupungissa joka ei nyt hirveän suositulta turistikohteelta ainakaan näillä silmillä vaikuttanut. Mutta asiaan!

Ruokailu ravintoloissa on edullista. Jopa niin edullista että innokkaana ruuanlaittajana olen valmistanut hotellihuoneen keittiössämme aterian vain muutaman kerran. Kaupasta ostettuna raaka-aineet ovat suunnilleen Suomen hinnoissa (lukuunottamatta esimerkiksi hedelmiä ja punaista lihaa jotka ovat hieman halvempia) joten jos pitäisi valita että ostatko kahden euron chorizo-paketin ja eurolla pari patonkia vs menet lähikuppilaan ostamaan täysin samanlaisen patonkiaterian 2.5 euron hintaan niin ei ole hirveästi tarvinnut miettiä. Jotain pasta-aterioita olen nyt täällä sentään tehnyt ja maistellut paikallisia lihoja ja makkaroita joita on tullut vastaan.

Ravintola-annoksia saa siis muutamasta eurosta ylöspäin. Puhuin aiemmassa kirjoituksessani ravintolasta nimeltä Classual joka on edelleen tarjonnut meille reissun parhaat sapuskat. Kyseessä on erittäin siisti, n. 40-50 paikkainen ravintola ja ruokaa on moneen makuun. Alkupaloja saa muutamasta eurosta ylöspäin ja pääruuista saa maksaa 7-15 euroa. Esimerkiksi ravintolan 300g entrecote pihviateria maksaa 13 euroa kun Suomessa saisit varmasti maksaa 30 euroa samasta setistä.

Syöminen ulkona on siis edukasta ja Classualiin kyllästyttyä voi etsiä vieläkin edukkaampia paikkoja. Itse olen tykästynyt hotellimme vieressä olevaan Bar 3-nimiseen ravintolaan. Paikka on vähän enempi tavallisten työmiesten suosiossa ja jalkapalloa kun tulee televisiosta niin paikka on aika täynnä. Itsellä kesti joitakin päiviä edes tajuta että kyseisestä paikasta saa edes ruokaa kun asiaa ei missään isolla mainostettu. Kyseistä kuppilaa pyörittävät kiinalainen pariskunta josta mies tekee kiinalaisia ruokia ja vaimo loppuja, mm patonkeja ja grilliruokia. Monena päivänä paikan grillilautanen (kaksi hampurilaispihviä tai yksi iso possupihvi, kaksi paistettua munaa ja ranskalaiset) on pelastanut päiväni viiden euron hintaan.

Ruoka on siis edukasta mutta mites juomat? Kuten useissa etelän maissa, vesi on vähintään yhtä arvokasta kuin olut. Esimerkiksi tuolla Bar 3:ssa pieni 0.25l pullo colaa, vesipullo tai laadukas nelosvahvuinen olut on kaikki saman hintaisia, 1.5 euroa. Halvimmillaan tuolta saa oluttölkin eurolla joka ainakin tällä hetkellä on halvin ravintolahinta johon olen törmännyt. Useimmissa paikoissa oluesta saa maksaa sen 2-3 euroa. Yksi huomioon otettava asia täällä on että todella monissa baareissa ei tarjoilijat osaa oikein käyttää oluthanaa samalla tietotaidolla johon Suomessa on tottunut. Tämä on yksi syy jonka takia olen käytännössä siirtynyt pullo-oluisiin jotka joko itse kaadan lasiin tai hörpin pullosta. Limut kaupoissa taas ovat vähän Suomea edukkaampia, varsinkin isommissa pulloissa. Esimerkiksi 1.5l colan saa eurolla, 2l pullo 1.19e. Ja sitten on toki paikalliset halpismerkit joita saa tuotakin halvemmalla. Pullovedet on sitä halvempia mitä isomman satsin ostaa. Ei ole yhtään outoa että esim saman etiketin omaava 0.5l pullo maksaa 60snt mutta vieressä samalla etiketillä on tarjolla 8l pakkaus hintaan 1.40e. Hanavettä en ole täällä suostunut juomaan, mitä nyt ruuanlaitossa käyttänyt.

Viinit meinasi unohtua kokonaan. Yleisimmin ravintoloiden talon viini on vähän vajaa 10 euroa pullo / 2-3 euroa lasi. Tästä sitten hinta nousee tarjonnan mukaan. Kaupoissa viinejä (kuten myös väkeviä alkoholijuomia) myydään vapaasti aina klo 23 saakka. Halvimmat viinit on vajaata euroa litra (nk. tetrapakkaukset, itse olen mm. risotossa käyttänyt) ja lasipulloissa aidolla korkilla on halvin vastaan tullut viini 1.95 euroa. Eli jos oikeasti haluaa päänsä halvalla juntturaan niin täällä onnistuu. Toki hinnoissa on sitten eroja, laadukkaammista viineistä voi jo maksaa sen 5-7 euroa. Niin, ja paljonko Bar 3:ssa maksoi lasi viiniä? Euron.

Väkevät viinat onkin sitten oma juttunsa taas. Täällä paikalliset eivät juo pahemmin väkeviä joka näkyy ravintoloiden hinnoissa. Ainut muotijuoma joka on tullut vastaan on gin&tonic jota imaillaan aika huolella viikonloppuisin. Jotain muoti-ilmiöstä kertoo se että kauppojen ja ravintoloiden hyllyt notkuvat väärällään erilaisia ja erimerkkisiä ginejä. Jos Suomessa ollaan totuttu että baarista löytyy se max 2-3 eri ginilaatua niin täällä hyllyssä on vähintään viisi, yleensä 7-8. Juomasekoitukset ovat muihin juomiin verrattuna jo kalliimpia, esimerkiksi mainitsemani gin&tonic paikallisessa musiikkibaarissa 6-7 euroa, rommikolat ja mojitot saman verran. Taas pitää vähän antaa palautetta paikallisille juomasekoitusten tekemisen osaamisesta, täällä kun on tullut vastaan vähän sellaista hiihtäjää tiskin takana että miettii ettei nämä nyt ainakaan ammattitaidollaan ole tänne palkattu tarjoilijoiksi. Ehkä olen vaan pikkumainen mutta jos ei osata asiakkaalle ehdottaa mitään appelsiinimehupohjaista drinkkiä kuin Screwdriver niin vähän voisi paikallinen Esedu panostaa. Toki tällä hetkellä mainitsemani musiikkibaari on lisännyt listoilleen Riku's Wallbanger-nimisen cocktailin kun piti keksiä nirsolle matkakaverille drinkki. Paikan omistajan vaimo ihastui juomaan ja laittoi sen listoille. Nokkelammat jo keksivät että kyseessä on pieni muunnos Harwey's Wallbanger-drinkistä, omaan versiooni laitetaan puolet vodkaa, puomet 43-likööriä ja täytetään lasi appelsiinimehulla.

Koko ajan tuppaa ajatukset tässä harhailemaan kun kännykällä kirjoittaa. Niistä vahvoista viinoista kaupoissa piti mainita. Täällä on halpaa. Siis todella halpaa. 90-luvun Viron tyylisesti halpaa. Pieni onnen- ja surunkyynel silmässä olen katsonut erään kaupan valikoimaa jossa esimerkiksi 0.7l pullo Jim Beamia maksaa alle 12 euroa. Halvimmat vodkat alle vitosella (eikä ole mitään muovipullokamaa) ja laatuginit vähintään puoleen hintaan verrattuna Suomeen. Ja täällä kun ei ole mitään lakeja jotka estävät esimerkiksi bulkkimyynnin niin halvimmat viskit olen nauttinut hotellihuoneessani, kaksi 0.7l pulloa White Horsea, hinta bulkkina alle 15 euroa. Ja sitten se tärkein eli mäyräkoiran hinta.... 12-päkki paikallista laatuolutta, 5.25 euroa. I rest my case.

Tässä nyt raapaistiin niitä osa-alueita jotka itseäni ravintolatyöntekijänä (tai tulevana sellaisena) kiinnostaa. Vaatteista, käyttötavaroista ja elektroniikasta en osaa sanoa oikein muuta kuin että "halvempaa kuin Suomessa". Jos teillä kuitenkin on jotain kysymyksiä aiheeseen liittyen niin kommentoikaa ja pyrin ottamaan asiasta selvää.

(Tähän loppuun on pakko vielä kertoa että vaikka teksti antaa luultavasti kuvan että koko reissu on hillitöntä ryyppäämistä niin ei hommat ole ihan niin levällään kuitenkaan. Suurena oluen ystävänä olen maistellut kyllä reissulla arki-iltaisinkin mielenkiintoisia tuttavuuksia mutta mistään ryypiskelystä ei ole ollut kyse ja joka aamu olen päässyt työpaikalle ilman krapulaa. Viikonloppuisin sitten olemme toteuttaneet empiirisempää tutkimusta myös näihin vahvoihin alkoholeihin)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti