keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Ennen Espanjaa - Kuka on Karvainen Kokkiopiskelija?

Terve ja tervetuloa blogiin.

Kun alkavaan reissuun on aikaa enää noin puolitoista viikkoa niin ajattelin hieman valottaa teille mistä on kysymys. Olen siis aikuisopiskelemassa kokin ammattiin Etelä-Savon ammattiopistolla Mikkelissä. 20.3 lähden kuudeksi viikoksi Espanjan Lleidaan vaihto-opiskelemaan paikallisen hotellin ravintolaan ja tarkoitus on oppia mm. paikallisesta ruokakulttuurista ja raaka-aineista joihin ei välttämättä Suomessa törmää. Toki eipä sekään ole haitaksi että pääsee puoleksitoista kuukaudeksi nauttimaan etelän lämmöstä (tällä hetkellä näyttää olevan keskiarvoltaan +20 asteen päiviä siellä) kun Suomessa vielä kärvistellään lopputalven kourissa.

Mutta kuka minä olen ja mikä minut tähän ajoi? Noh, nimeltäni olen Riku Pajari, 30-vuotta elokuussa täyttävä karvainen kaveri. 10 vuotta sitten valmistuin nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi ja sen alan töitä ei ole tullut hirveämmin tehtyä. Viimeiset 5-6 vuotta ennen nykyisten opiskeluiden alkua elätin itseni päätoimisesti taikurina esiintyen ympäri Suomea mitä erilaisemmissa kekkereissä ja tapahtumissa. Opiskeluideni alettua olen edelleen tehnyt keikkaa mutta en keskity enää niin paljon mm. markkinointiin ja näkyvyyteen (vaikka tulihan sitä viime vuonna esiinnyttyä mm. Talent Suomi-ohjelmassa) joten keikkamäärät ovat jonkin verran tippuneet. Silti sen verran tulee esiinnyttyä että opiskelija saa vähän voita leipänsä päälle.

Kokkiala on aina kiinnostanut ja jo yläasteella olisin halunnut hypätä alalle. Valitettavasti juuri televisiossa alkaneet Kokkisodat ja vastaavat takasivat sen että alalle opiskelemaan oli myös erittäin kova palo muillakin. Oli suoraan sanottuna lähes mahdotonta saada edes opiskelupaikkaa. Ajat toki muuttuivat ja kun puolitoista vuotta sitten tapasin nykyisen avopuolisoni, aloin miettimään että riittääkö taikurikeikat jos joskus olisi se omakotitalo ja 1,7-2,3 lasta. Pitäisikö sitä etsiä joskus ihan "oikeitakin" päivätöitä?

Eräänä humalanhuuruisena yönä talsin jälleen kantakuppilasta kotiin ja avasin kannettavan. Yhteishaut olivat juuri alkaneet ja jossain pääkopassa välähti hakea aikuiskoulutukseen kokkipuolelle. Voisi vielä kevään ja kesän heittää keikkaa ja sitten syksyllä aloittaa nk. puhtaalta pöydältä. Kuinka ollakaan, muutaman päivän perästä tuli soitto koululta ja kutsua pienimuotoiseen haastatteluun. Yllätyksekseni kutsuivat aloittamaan koulutuksen jo maaliskuun lopulla. Olihan siihen junaan hypättävä mukaan...

Nyt siis vajaa vuosi kokkikoulua takana joskin ammattikeittiössä on tullut oltua aika nimellisesti tuosta ajasta. Ensimmäiset 2.5kk olin koulun a'la carte lounasravintolassa. Sitten olin 4kk työharjoittelussa paikallisessa lounaskahvilassa jossa itse ruuanlaittoa en pahemmin päässyt harrastamaan vaan tein enempi salaatteja, myyntilinjaston ylläpitoa, asiakaspalvelua ja kassatyöskentelyä jne. Välissä kävin pari lähikurssia mm. lounas- ja a'la carte-ruuista. Marraskuussa aloitin työharjoittelun paikallisessa yökerhossa suorittaakseni juomien myynti- ja tarjoilun. Tästä sain ravintolan varavastaavan pätevyyden joka tulee olemaan kovaa valuuttaa tulevaisuudessa tällä alalla. Olihan se myös ihan mielenkiintoista nähdä mitä se baarityöskentely oikeasti on. Tästä voisi kirjoittaa ihan oman blogikirjoituksensa joskus, niin silmiä avaava 12 viikkoinen tuo jakso oli.

Nyt olen ollut paikallisessa hotellin ravintolassa työharjoittelussa. Vasta muutama päivä takana mutta olen tykännyt. On päässyt tekemään heti vähän kaikkea ja työkaverit ovat ainakin vielä kestäneet jatkuvat kyselytulvani. Täältä lähden hakemaan ikään kuin vauhtia Espanjan reissuun jossa oletan että työt ovat pääsääntöisesti samaa mitä täällä, tosin kulttuurieroilla (mm. kesken työpäivän pidettävät siestat voivat vaikuttaa). Kun palaan Espanjasta vappuna, jatkan tässä samassa ravintolassa juhannukseen asti jonka jälkeen katsotaan taas uusi paikka.

Mutta niin, täällä blogissa on tarkoitus kertoa tuosta työharjoittelustani Espanjassa. Varmaan muutakin tulee raapustettua ja suunnitelmissa oli myös pitää mahdollisuuksien mukaan vlogia reissusta. Toivottavasti paikalliset nettiyhteydet jaksavat käsitellä videotiedostoja.

Matkaan aikaa 12 päivää...

1 kommentti:

  1. No, olet antanut kirjoituksellesi hyvät siivet...
    Jatka samaa rataa, kiitokset coachilta.

    VastaaPoista